GIF één van de belangrijkste veroorzakers van ziektes!

GIFstoffen verstoren ons complete systeem, omdat ze gewoonweg niet thuishoren in ons lichaam!! Eet zoals de natuur dat bedoelt heeft. Let op: deze ‘hulp’stoffen zitten ook in pakjes, zakjes etc. die je in de supermarkt koopt en in de producten van de fast food ketens! Ook onze zo gezonde groenten en fruitsoorten bevatten gifstoffen.

BESTRIJDINGSMIDDELEN zowel op NIET biologisch als op biologische groenten en fruitsoorten
Helaas zit er ook op groenten en fruit veel bestrijdingsmiddelen! In ongeveer de helft van de Spaanse nectarines, druiven en perziken in Nederlandse winkels zitten chemische bestrijdingsmiddelen. Dit zijn hormoonverstorende stoffen. Ook op andere producten zijn deze bestrijdingsmiddelen aangetroffen.

Klachten door deze gifstoffen

Deze gifsoorten worden in verband gebracht met onvruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen, overgewicht, diabetes, ADHD en autisme. De bestrijdingsmiddelen zijn vooral voor zwangere vrouwen en baby’s een direct gevaar.

Wat kun je zelf doen?
Het beste is om zoveel mogelijk biologisch te kopen/eten, maar ook de biologische soorten bevatten bestrijdingsmiddelen, maar dan geen synthetische. Ze zijn minder toxisch en werken niet verstorend op de hormonale balans.

Welke groenten en fruitsoorten bevatten het meeste GIF?
Omdat biologisch eten duur is en niet iedereen dat kan betalen is de “Dirty dozen” een handige lijst. Dit is een lijst die is opgesteld door de Environmental Working Group (EWG) in Amerika. Ze meten jaarlijks hoeveel gif er op groenten en fruit aanwezig is. Zorg dat je de dirty dozen vermijdt en zoveel mogelijk kiest voor veilige gewassen uit de clean fifteen. Hoewel dit Amerikaanse metingen zijn, geven ze toch een indicatie. De verschillen tussen Amerika en Europa zijn niet zo groot meer sinds de komst van de globalisering.

DIRTY 12: Eet deze biologisch of NIET!
Aardbeien, Spinazie, boerenkool, nectarines/perziken, appels, druiven, kersen, peren, tomaten, selderij, aardappelen, groene & rode pepers. Klik hier voor de volledige lijst.

CLEAN 15: deze kan je ook ‘niet’ biologisch eten.
Avocado, zoete mais, ananas, uien, doperwten (diepvries), Papaja, asperge, aubergine, honingmeloen, kiwi, bloemkool, kolen, broccoli, cantaloupe meloen en champignons. Klik hier voor de volledige lijst.

Was je groenten en fruit ALTIJD met azijn of natriumbicarbonaat
Het alleen weken van groenten en fruit in koud water is weinig tot niet effectief. Daarom is het beter het water te mengen met azijn of natriumbicarbonaat. Bestrijdingsmiddelen worden dan beter verwijderd, soms zelfs met meer dan 85%!

Bronnen: NCBI, Efsa, A Healthy Life, De hormoonfactor, Ortho Health Foundation, Fittergy.

In het kort

  • Kies zoveel mogelijk voor biologische, natuurlijke producten. Ook voor je huid! Klik hier voor webshops zonder troep en kortingscodes.
  • Groente en fruit, dirty 12 vermijden. Klik hier
  • Groente en fruit clean 15, deze mag niet biologisch. Klik hier
  • Was je groente en fruit altijd met azijn of natriumbicarbonaat.

GRATIS online webinar: Weg met Gifstoffen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Detox nieuwjaarsactie

Wil jij met meer energie en ‘lichter’ het nieuwe jaar in? Meld je dan nu aan voor dit nieuwjaarsdetoxprogramma!

PB Lifestyle draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders