Deze groenten- en fruitsoorten kan je beter biologisch eten of niet!
Biologisch is meestal beter dan niet biologische groenten en fruit.
Omdat biologisch eten duur is en niet iedereen dat kan betalen is de “Dirty dozen” een handige tool. Dit is een lijst die is opgesteld door de Environmental Working Group (EWG) in Amerika. Ze meten elk jaar hoeveel gif er op groenten en fruit aanwezig is.
De lijst van dit jaar is samengesteld op basis van een analyse van bijna 45.000 monsters die door de FDA (Food and Drug Administration) en het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten zijn genomen. Deze monsters zijn weer afkomstig van groenten en fruit zoals we ze thuis bereiden. Dit betekent dat ze goed zijn gewassen en geschild. Dus bananen worden voor het testen geschild en bosbessen en perziken worden gewassen. Omdat alle producten voor de analyse grondig zijn schoongemaakt, verandert het wassen van een groente of vrucht de plaats in de lijst niet.
Om voedingsmiddelen te vergelijken, kijkt de EWG naar zes metingen van verontreiniging met bestrijdingsmiddelen:
- Percentage van geteste monsters met detecteerbare pesticiden.
- Percentage monsters met twee of meer detecteerbare bestrijdingsmiddelen.
- Het gemiddelde aantal bestrijdingsmiddelen dat in één monster is aangetroffen.
- Gemiddelde hoeveelheid gevonden bestrijdingsmiddelen, gemeten in deeltjes per miljoen.
- Maximaal aantal bestrijdingsmiddelen dat op één monster is aangetroffen.
- Totaal aantal op het gewas aangetroffen bestrijdingsmiddelen.
Zorg dat je de dirty dozen vermijdt en zoveel mogelijk kiest voor veilige gewassen uit de clean fifteen.
Dirty Dozen & Clean Fifteen
Dirty Dozen (meest bespoten, absoluut vermijden of biologsich eten!)
- Aardbeien
- Spinazie
- Boerenkool
- Nectarines
- Appels
- Druiven
- Paprika’s
- Kersen
- Perziken
- Peren
- Bleekselderij
- Tomaten
Clean Fifteen (minst bespoten)
- Avocado
- Maïs
- Ananas
- Uien
- Papaja
- Erwten
- Asperges
- Honingmeloen
- Kiwi
- Kool
- Champignons
- Cantaloupe
- Mango’s
- Watermeloen
- Zoete aardappelen
In de Dirty dozen lijst is niet veel veranderd, alleen zijn er een paar plaatsen verwisseld. Aan de Clean fifteen lijst zijn mango, watermeloen en zoete aardappels nieuw toegevoegd.
Meer informatie
Op de site van EWG vindt je meer informatie of klik hier voor de printversie van de dirty dozen en clean fifteen
Maar onze Nederlandse groente en fruit is toch wel goed?
Helaas! PAN-Nederland heeft de analyseresultaten van de NVWA van verschillende soorten groente en fruit die zowel in Nederland als in het buitenland geteeld worden, onder de loep genomen. De HHP-lijst omvat bestrijdingsmiddelen die voor de mens chronisch toxisch zijn (b.v. kankerverwekkend, neurotoxisch, hormoon verstorend) en/of voor het milieu nadelige effecten hebben.
Veel residuen in
Naar aanleiding van dit Nederlandse onderzoek, staan op nummer 1; Sla/Kropsla en citrusvruchten! Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
Ook in in appels, peren, pruimen, andijvie, spinazie, komkommer, kerstomaten, paprika´s, aubergine en sperziebonen/snijbonen zijn ernstige bestrijdingsmiddelen gevonden! Lees er hier meer over.
Dirty 17 kan je ze hierbij noemen!
GIF is één van de belangrijkste veroorzakers van ziektes.
Denk aan overgewicht, moeite om af te vallen, gebrek aan energie, hoog cholesterol, diabetes, hoge bloeddruk, huidproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, stemmingswisselingen en nog veel meer.
Deze gifstoffen verstoren ons complete systeem, omdat ze gewoonweg niet thuishoren in ons lichaam! Je kunt het beste eten zoals de natuur dat bedoeld heeft.
Let op: deze ‘hulp’stoffen zitten niet alleen op onze groenten en fruit, maar oa ook in pakjes (margarine etc), zakjes, taartjes, koekjes, pannen, fast food en in verzorgingsproducten etc.
GRATIS webinar ‘weg met gifstoffen’
Ook dit artikel laat weer zien hoe belangrijk het is om je lichaam te ontgiften, ervoor te zorgen dat je het lichaam goed ondersteunt om gifstoffen weer vrij te maken en los te maken uit de cellen.
Maar je lichaam doet dat toch zelf?
Ja dat klopt! Normaal gesproken detox je lichaam zelf, maar aangezien we tegenwoordig zoveel binnenkrijgen raken onze organen ‘overbelast’ waardoor onze nieren, lever etc. niet meer goed hun werk kunnen doen. Dus zeer belangrijk om je lichaam te ondersteunen met een goeie detox.
Wil jij weten hoe dit zit en wil je dit ook goed aanpakken?
Meld je dan aan voor mijn Gratis webinar ‘weg met gifstoffen’.